Strona główna Zdrowie Dlaczego Kwidzyn?
Dlaczego Kwidzyn?

Kwidzyn to stolica Powiśla i malownicza miejscowość leżąca w województwie pomorskim na skraju Doliny Dolnej Wisły i Doliny Kwidzyńskiej. Klimat za sprawą bliskości Morza Bałtyckiego, ma charakter morski, natomiast gleby posiadają wysoką użyteczność rolniczą. Region odznacza się najdłuższym w kraju okresem bez przymrozków i bardzo łagodnymi zimami. Okres wegetacji nie jest zbyt długi – waha się od 190 dni do 210 dni.

W takim sprzyjającym mikroklimacie dojrzewają nasze najwyższej jakości warzywa, które dostarczamy do polskich domów od 1934 roku.

Baza zaopatrzenia surowcowego WZPOW Kwidzyn zlokalizowana jest głównie w Mikroregionie Kwidzyńsko-Sztumskim, a zwłaszcza w dolinie Wisły, sięga również Żuław, regionu o wyjątkowo wysokich możliwościach produkcyjnych. Na terenach tych czynnikami sprzyjającymi produkcji zdrowej żywności jest agroklimat szczególnie korzystny do upraw warzyw strączkowych i kapustnych. Korzystna jest również struktura obszarowa elbląskiego rolnictwa. Znaczny jest udział gospodarstw średnich i dużych, prowadzących działalność na bardzo dobrych glebach, co stanowi szansę dla tworzenia gospodarstw wysoko specjalistycznych. Średnia wielkość gospodarstw plantatorów, z którymi współpracuje WZPOW wynosi 36 ha, największe osiągają rozmiary dochodzące nawet do 500 ha.