Strona główna O Kwidzynie Historia WZPOW Kwidzyn
Historia WZPOW Kwidzyn

Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego zostały założone w 1934 roku w regionie Dolnego Powiśla, na terenie gdzie występują bardzo dobre warunki klimatyczno-agralne dla produkcji rolniczej ukierunkowanej na uprawy warzyw i owoców. Przez okres 50 lat, WZPOW w Kwidzynie w organizacyjnej formie przedsiębiorstwa państwowego były ośrodkiem zbytu płodów rolnych dla licznej rzeszy producentów, a zarazem największym w tym regionie zakładem przetwórstwa rolno-spożywczego.

Przedsiębiorstwo zlokalizowane jest w Kwidzynie w województwie pomorskim, w odległości około 100 km od portów morskich w Gdańsku i Gdyni. Spółka jest największym w kraju producentem groszku zielonego, który stanowi główny produkt wśród mrożonek i konserw. Wysoka jakość, walory smakowe oraz nowoczesna, ciągle ulepszana technologia gwarantują stały popyt i uznanie konsumentów w kraju i za granicą.

Na przestrzeni lat asortyment produktów wytwarzanych przez WZPOW zmieniał się w zależności od zapotrzebowania rynku i zmian w preferencjach odbiorców. Od momentu powstania, Spółka zajmowała się produkcją konserw warzywno-owocowych i wina. Jednak na początku lat 90-tych, dzięki wybudowaniu zamrażalni, WZPOW rozszerzyły swą działalność na produkcję mrożonek warzywnych i owocowych, która jest w tym momencie podstawowym i priorytetowym źródłem sukcesu WZPOW. Sukcesywnie Spółka wycofuje się ze sprzedaży produktów konserwowych na rzecz prężnie rozwijającego się rynku produktów mrożonych. W roku 1998 została sprzedana Wytwórnia Win.

W 2005 roku, poprzez zakup większościowego pakietu udziałów, zakład WZPOW KWIDZYN stał się własnością spółki Pamapol S.A. Dzięki temu, giełdowa spółka zrestrukturyzowała zakład w Kwidzynie i wyposażyła w nowoczesne maszyny i nowe technologie.